Retete bauturi
INGREDIENTE
• 1 kg gutui
• 1 l apa
• alcool
• zahar
• scortisoara
• cuisoare
MOD DE PREPARARE
• Gutuile se vor pastra 3-4 saptamini dupa cules pe un dulap in bucatarie, ca sa se maturizeze, ingalbenindu-se si dezvoltandu-si aroma.
• Gutuile bine spalate de puful de pe ele (cu o perie de plastic), necuratate de coaja si de seminte, se taie bucati si se fierb in apa cat sa le cuprinda bine, pana cand se moaie (ca pentru peltea). Apoi se scurge apa si in ea se fierb scortisoara si cuisoarele 10 minute, apoi, zeama se filtreaza prin tifon cu un strat de vata deasupra (asezat pe o strecuratoare).
• Se cantareste, apoi, lichidul scurs si, cand este rece, se amesteca 2 parti zeama cu o parte alcool de 90 grade, adaugind 300-500 g zahar pentru fiecare litru de lichid (zeama de gutui plus alcool) si vanilie.
• Se pune la sticle, se astupa ermetic si dupa 3-4 saptamini se poate consuma.
Serviti cu placere!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu