Reteta peste
INGREDIENTE
Pentru 4 persoane:
• 4 pastravi proaspeti
• sare
• 1/4l otet de vin
• o legatura pentru supa
• 1 ceapa
• 1 lamaie
• 1lingurita de sare la 1 litru de apa
• frunze de salvie (de la Plafar)
• 1/8l vin alb sec
• 5 boabe de piper
• cateva fire de patrunjel
Pentru sosul de hrean:
• 200g frisca
• 1 mar acrisor
• 2-3 radacini proaspete de hrean
• putin suc de lamaie
• sare
• piper
MOD DE PREPARARE
• Se curata pestele de intestine, se spala, se sareaza pe dinauntru, li se coase burta cu un ac mare cu ata alba pusa in doua.
• Se aseaza pe un platou. Se infierbanta otetul si se toarna peste peste, care isi pastreaza astfel culoarea albastra. Se baga la frigider, timp de 30 de minute.
• Intre timp, se curata legumele pentru supa (morcov, patrunjel, pastarnac, 1 telina mica), se spala, se taie cat mai marunt (ca pentru ciorba).
• Se curata ceapa. Lamaia se spala cu apa fierbinte, se sterge cu un servet. Ambele se taie in felii subtiri.
• Un vas mare, cu apa suficienta, se pune pe foc, la fiert, cu legumele maruntite, ceapa, lamaia, sarea, frunzele de salvie si vinul. Se lasa sa fiarba 20 de minute. La sfarsit, se pun in lichid si boabele de piper.
• Unul cate unul, pastravii se pun in apa fierbinte (nu este nevoie sa clocoteasca) si se lasa in oala fara capac, timp de 15-20 de minute, pe flacara foarte redusa. Sunt gata cand li se desprind aripioarele usor.
Sosul de hrean:
• se curata marul si hreanul de coaja, se dau pe razatoarea cea mica, se amesteca cu putin suc de lamaie. Se adauga sarea, piperul macinat, apoi se incorporeaza frisca.
• Se scot cu grija (ca sa nu se rupa) pastravii din lichid, se aseaza pe un platou, li se scoate ata cu care au fost cusuti.
• Se stropesc cu putin lichid (in care au fiert), se decoreaza cu feliute subtiri de lamaie si putin patrunjel tocat. Se servesc alaturi de sosul de hrean.
Reteta Gospodinei va ureaza POFTA BUNA!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu