miercuri, 4 noiembrie 2009

Ciorba de agrise

Retete culinare

INGREDIENTE

• 250 g carne sau oase de porc afumate
• 1/4 kg agrise verzi (necoapte)
• o ceapa de marime mijlocie
• 40 g orez
• un galbenus
• 100 ml smantana
• patrunjel
• sare

MOD DE PREPARARE

• Carnea sau oasele se pun la fiert cu cca 2 l apa rece si o ceapa taiata marunt. Cand carnea este fiarta, se adauga orezul curatat de impuritati, spalat si scurs intr-o sita din sarma si agrisele intregi, curatate de codite si se fierb circa 30 minute.
• Agrisele vor acri suficient ciorba. Daca este prea acra sau prea deasa, se adauga putina apa si, eventual, o lingurita cu zahar pentru a-i mai reduce din acreala. Ciorba se mai poate lega putin cu o lingurita de faina frecata cu 1-2 linguri apa rece, care se amesteca in ciorba, lasand sa fiarba cateva clocote.
• Se ia de pe foc si, imediat, se drege cu galbenusul si smantana, adaugand pentru aroma frunzele taiate marunt. In loc de orez, in orice ciorba sau supa prea rara, se pot adauga galuste preparate din faina si un ou mai mic sau mai mare (depinde de necesitate), care se fierb direct in ciorba sau supa la urma, cand toate componentele sunt fierte. Galustele se fac mici, (cca 2-3 cm) si vor fierbe citeva minute.
• Apoi, oala se ia de pe foc si ciorba se drege. Si la aceasta ciorba se pot face galuste numai din albusuri. Si ciorba de agrise se poate pregati cu 1-2 morcovi (cca 150 g), facultativ patrunjel si o ceapa mijlocie, toate rase prin razatoarea cu gauri mari, calite in 2 linguri untdelemn 4-5 minute.
• Se stinge apoi cu apa fierbinte si se fierbe bine zarzavatul. Agrisele se fierb separat 30 de minute, apoi se strivesc bine cu o furculita si se adauga asa in ciorba, numai dupa ce a fiert zarzavatul. Daca este prea rara, se adauga orez sau galuste, cum s-a aratat mai sus.
• Cand toate sunt fierte, oala se ia de pe foc si ciorba se drege cu galbenusuri, smantana si iaurt, sau numai cu galbenusuri si iaurt, adaugand aceleasi arome si potrivind gustul cu sare si zahar.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Primeste noile retete direct pe mail

Daca vrei sa primesti pe mail cele mai noi retete, introdu adresa ta de e-mail:

SEO Romania