Retete culinare
INGREDIENTE
• 700-800 cartofi
• o ceapa
• 25 g faina
• 3 linguri untdelemn
• bors
• zeama de castraveti
• zeama sau sare de lamaie
• boia sau pasta de ardei
• tarhon
• leustean
• patrunjel
• sare
• 100 ml smantana
MOD DE PREPARARE
• In circa 1 1/2 -2 l apa (simpla sau in care au fiert oase proaspete sau afumate impreuna cu o ceapa taiata in sferturi) clocotita, se adauga cartofii taiati in cuburi de 2 cm si 1/2 lingurita cu sare, lasandu-i sa fiarba pana ce se moaie (cca 15 minute). Apa se va pune in functie de substanta cu care se va acri ciorba, ca aceasta sa nu fie prea rara.
• Intre timp, se prepara, sosul romanesc. Faina se amesteca intr-o tigaita, pe foc mic, pana cand capata culoarea maro-deschis, amestecand tot mereu ca sa nu se arda, apoi se ia de pe foc, adaugand untdelemnul si o ceapa rasa fin, un varf de lingurita cu boia dulce. Se amesteca toate un minut ca numai la caldura tigaitei ceapa sa-si dezvolte aroma.
• Se adauga, apoi, cate putin din supa, amestecand ca sa nu se formeze cocoloase. Se desarta peste restul de supa, se acreste dupa gust, se adauga sare, daca este cazul si se completeaza lichidul cu apa, daca este necesar. Dupa ce a fiert cateva clocote, se ia de pe foc se adauga aromele, din fiecare cate putin si se drege cu smantana.
• Se poate prepara mai simplu si mai repede astfel. Untdelemnul se infierbinta cu o lingurita de ceapa rasa fin 1/2 minut la foc mic, direct in oala, fara sa se rumeneasca, se pune imediat boiaua sau pasta de ardei, si, dupa ce s-a amestecat de 2 ori, se stinge cu apa simpla.
• Cand clocoteste, se pun cartofii si, dupa ce acestia au fiert, faina diluata cu apa rece se amesteca cu supa, completindu-se cu acreala dorita si cu apa; se adauga o lingurita cu "Vegeta" sau sare, daca este necesar. Dupa ce a fiert cateva clocote, se ia de pe foc si se drege cu smantana.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu