sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Baghete cu nuci sau alune

Reteta prajitura

INGREDIENTE

Aluatul:
• un ou mare
• un galbenus
• 280 g nuci sau alune
• 280 g zahar pudra
• o lingura rom sau zeama de lamaie (15 ml)

Glazura
• un albus
• 140 g zahar pudra
• o lingura zeama de lamaie
• un plic cu zahar vanilat

MOD DE PREPARARE

• Oul si galbenusul se freaca cu zaharul pudra si romul, 10 minute, sau 2 minute, cu mixerul. Nucile sau alunele se pun dinainte in tava si se lasa la cuptor, la foc mijlociu, 10 minute, cu usa cuptorului deschisa, amestecandu-le din cand in cand cu lingura, ca sa nu se rumeneasca, ci numai sa capete gust bun de prajit.
• Apoi se freaca intre palme, ca sa se indeparteze cojile uscate si se trec prin masina de nuci. Nucile sau alunele macinate se amesteca cu ouale frecate si se framanta, apoi, cu mana, ca o pasta, 1-2 minute.
• Compozitia se pune pe o foaie de nailon, presarata cu pesmet din biscuiti, cernut, sau cu nuca macinata si i se da forma de dreptunghi, presand cu palma, ca sa aiba peste tot aceeasi grosime si marginile drepte.
• Se intinde cu sucitorul in foaie de jumatate de cm grosime, presarand si deasupra pesmet sau nuca, ca sa nu se lipeasca de sucitor. Foaia se taie toata odata in baghete de jumatate de cm, cu cutitul trecut prin faina.
• Pentru glazura, se bate albusul spuma, cu furculite, se adauga zaharul pudra, zeama de lamaie, si zaharul vanilat si se amesteca, apoi, circular 5-6 minute, pana cand se topeste bine zaharul si spuma capata consistenta unei smantani groase care curge putin. Se desarta in lungul si latul baghetelor si se niveleaza cu lama unui cutit inoxidabil.
• Se tapeteaza 2-3 tavi cu hartie alba. Se introduce lama unui cutit de masa, trecuta prin faina, sub fiecare bagheta si se asaza pe hartia alba; distanta dintre ele trebuie sa fie de 1,5 cm. Tava se introduce in cuptor, la foc mijlociu, cu usa cuptorului complet deschisa si se lasa cca 30 minute.
• Dupa 15 minute, se intoarce tava in cuptor; albusul va fi usor rumenit. Daca se inchide usa cuptorului, baghetele cresc mult si se deformeaza. Dupa ce s-au copt, se lasa sa se usuce bine pe un platou, in bucatarie.

Indicatie: Baghetele se pot pastra mult tinp, in cutie de carton inchisa.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Primeste noile retete direct pe mail

Daca vrei sa primesti pe mail cele mai noi retete, introdu adresa ta de e-mail:

SEO Romania