sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Biscuiti spritati

Reteta prajitura

INGREDIENTE

• 500 g faina
• 200 g unt
• un ou mic sau doua galbenusuri de la oua mari
• 200 g zahar (numai tos)
• un plic cu zahar vanilat
• un varf de cutit de sare fina
• o lingurita cu varf praf de copt

MOD DE PREPARARE

• Intr-un castron de circa 3 l, se freaca untul moale cu zaharul, oul intreg cu galbenusurile, sarea, vanilia si praful de copt, numai jumatate de minut, cu furculita, fara sa se topeasca zaharul; se pune apoi faina toata si se trece cu furculita prin faina si unt, amestecand mereu prin rasturnare, ca sa se formeze frecatei mai mici.
• Frecateii trebuie sa ramana foarte bine infainati, semanand cu un aluat numai pe jumatate lucrat; de aceea nu se lucreaza cu mana, ci cu furculita, deoarece la caldura maini untul se incalzeste si leaga faina.
• Acesta este secretul ca biscuitii sa reuseasca cu tepi: frecateii sa fie bine infainati si sa nu se lucreze cu mana, ca sa nu se uneasca intre ei, ca un aluat. Frecateii se lasa la rece 30 minute.
• Se scoate sita si cutitul de la masina de tocat carne si, numai cu cercul cu filet, se fixeaza forma speciala pentru biscuiti spritati, care are patru modele de orificii, potrivindu-se lama din fata, ca biscuitii sa iasa prin modelul al doilea, de la dreapta spre stinga, dar deschis numai pe jumatatea dreapta, deoarece daca aluatul iese prea gros, nu se poate indoi in cununite si nici nu se va coace bine in interior.
• Prin acest model, biscuitii vor iesi cu mai multe proeminente, mai teposi. Cand aluatul se coace sub forma de tigarete, se potriveste forma astfel incat biscuitii sa iasa prin modelul 2 sau 3, de la stinga spre dreapta, tot numai pe jumatatea dreapta a modelului.
• Frecateii se introduc cu mana, treptat in cosul masinii, fara sa se preseze prea tare, invartind manivela in acelasi timp, pana cand va iese un rulou zimtat, care se va prinde pe palma si se va rupe de circa 7-8 cm lungime pentru bastonase, sau de 9-10 cm pentru cununite.
• Sub forma de cununite, biscuitii sint mai aspectuosi. Ruloul se rotunjeste singur, pe masura ce iese din masina si, cand are lungimea dorita, i se unesc capetele. Cununitele formate se asaz in tava presarata cu putina faina, ca sa nu se lipeasca de tava cristalele de zahar care raman in aluat.
• Distanta dintre ele trebuie sa fie de 1,5 cm. Frecateii se vor lega singuri, presandu-se prin invartirea manivelei, faina se va incorpora si astfel se vor forma tepii. Aluatul nu trebuie presat prea mult, cand se introduce in masina, ca sa nu se incalzeasca de la temperatura mainii.
• Biscuitii se coc la foc mijlociu, 25 minute, pana cand se rumenesc putin. Dupa 15 minute, tava se poate intoarce, daca cuptorul nu coace uniform sau se mai reduce focul.

Indicatie: Biscuitii se pot pastra mult timp intr-o cutie de carton.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Primeste noile retete direct pe mail

Daca vrei sa primesti pe mail cele mai noi retete, introdu adresa ta de e-mail:

SEO Romania