Reteta prajituri
INGREDIENTE
• 200 g iaurt sau lapte batut
• 150 g faina
• 1 ou
• 1 varf de lingurita sare
• coaja rasa de la jumatate de lamaie
• o lingurita rasa de praf de copt sau bicarbonat
MOD DE PREPARARE
• Iaurtul sau laptele batut se amesteca bine cu oul intreg, sarea si coaja de lamaie, apoi se adauga faina amestecata neaparat cu prafiul de crescut; se bat cu lingurita numai pana se incorporeaza toate.
• In timp ce se prepara aluatul, se pune pe foc (dar nu direct pe flacara) o tigaie de ochiuri sau o cratita de 1 l cu 0,5 l untdelemn, sa se infierbinte. Gogosile trebuie coapte imediat, deoarece prin combinarea prafului de crescut din faina cu iaurtul se degaja bioxid de carbon care va face sa creasca aluatul; daca se asteapta prea mult, compozitia fiind moale, praful de copt se descompune repede, bioxidul de carbon se pierde si gogosile nu vor mai creste.
• Se pune o bucatica de aluat, cat un bob de porumb, in untdelemn si daca aceasta iese la suprafata si se rumeneste imediat, se pun gogosile. Se ia cate o lingurita cu varf, numai din marginea aluatului (fara sa se mai amestece in compozitie) si se lasa sa cada in fiecare ochi al tigaii sau in cratita.
• Daca se coc in cratita, se pun atatea cate incap, neinghesuite. Se coc cite 2-3 minute pe fiecare parte pana cand se rumenesc. Gogosile nu vor fi rotunde, ci colturoase, de marimea unei piersici mijlocii.
• Din aceasta compozitie rezulta cca 24 gogosi. Se pudreaza cu zahar cu vanilie si se servesc calde; au acelasi gust ca si gogosile din aluat dospit.
• Ca si gogosile sa se puna mai usor in tigaie (sa nu curga din lingurita, compozitia fiind moale), compozitia se ia cu o lingura de masa (numai pana la jumatatea ei). Lingura nu se umple, deoarece daca sunt mai mari, gogosile vor ramane necoapte la mijloc.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu